Jak i co zbierać
Przede wszystkim - trzeba dobrze znać rośliny, które się zbiera. A podczas zbioru warto dokładnie oddzielać poszczególne gatunki roślin. Razem wysuszone mogą być trudniejsze do rozróżnienia podczas segregowania. Najlepiej jest zbierać rośliny do koszyka i to zbierać tylko jeden ich gatunek.
Zbiera się bądź naziemną część rośliny czyli ziele (herba), bądź określone części: kwiaty, korę, korzenie, kłącza, liście, pączki, owoce, nasiona itd.
Jeśli już zbieramy rośliny, to zbierajmy je tam, gdzie jest ich wiele, gdzie występują niemal masowo, szczególnie gdy zbieramy kłącza, korzenie, ziele... wciąż pamiętając, by nie wyniszczyć tych skarbów przyrody.
Korzenie są jedyną częścią roślin, która przed suszeniem nie tylko może, ale musi być myta. Najlepiej pod bieżącą wodą i tak długo, aż usunie się wszelkie ślady zanieczyszczeń.
Owoce zbiera się wtedy, gdy są dojrzałe, ale nie przejrzałe, w suche, słoneczne dni, bo wówczas można je nieco dłużej przechowywać, czy transportować. Mokre będą szybko psuć się i pleśnieć.