Napary
Naparzanie ziół (ziela, liści, kwiatów, korzeni) pozwala z nich wydobyć substancje czynne do wyciągu wodnego. Odpowiednią ilość ziółek (zwykle łyżkę) zalewa się wrzącą wodą, przykrywa i po 15-30 minutach odcedza i pije. Napary powinno się pijać świeże, za każdym razem naparzone na nowo.
Napary przyrządza się z tych ziół, których nie powinno się gotować, gdyż straciłyby w czasie gotowania cenne olejki lotne, ale niekiedy można je gotować 1-3 minuty pod przykryciem.
Do sporządzania naparów dobrze jest używać termosów. W termosie naparzone ziółka pozostają przez dłuższy czas gorące i można je z sobą zabierać na przykład do pracy, w podróż, na wycieczkę.
Zwykle czysty termos przelewa się wrzącą wodą, a potem wsypuje odpowiednią ilość ziół i zalewa wrzątkiem, ewentualnie dodając miodu lub cukru, jeśli ziółka mają być „do picia", a nie „na lekarstwo", i szczelnie termos zamyka. Można napary robić naprawdę „na parze". Czyli te 15-30 minut powinny się zioła naparzać pod przykryciem na naczyniu z gotującą się wodą - delikatnie, aby para nie porywała cennych olejków lotnych, a więc tak, jak zaparza się herbatę. Te 15-30 minut to też jest czas średni, bo w zależności od ziela, naparzanie trwa zwykle od 10 minut do 1 godziny. Aromatyczne ziółka naparza się krócej, a korzenie - o wiele dłużej.