A A A

Nasiona i ziele

Nasiona, na przykład lnu, kozieradki, gorczycy i owoce suche, na przykład kopru, kminku, kolendry, anyżu zbiera się właśnie w dni pochmurne choć bezdeszczowe i to wcześnie rano, przed obeschnięciem rosy, lub wieczorem po jej ukazaniu się, bo tylko lekko wilgotne nie osypują się przy zbiorze.

Ziele zbiera się albo tuż przed kwitnieniem, albo w czasie pełnego kwitnienia (np. dziurawiec), obcinając górne części pędów u roślin wieloletnich na 1/3 wysokości nad ziemią, w ten sposób, by nie ścinać najbardziej zdrewniałej części łodygi. Przy tym większość tak zbieranych roślin „odbije" na nowo i możemy mieć następny plon.

Zbierając ziele, lub tylko górne części pędów, trzeba wybierać rośliny zdrowe, nie uszkodzone, bez plam, nie atakowane przez owady (np. mszyce), nie sczerniałe.

Przy okazji zbioru całych części naziemnych roślin lub korzeni - sta­rajmy się być... kulturalni! To znaczy myślmy o innych i o przyszłości. Jeśli nie zostawimy kilku najpiękniejszych okazów roślin na rozmnoże­nie-mogą w tym miejscu wyginąć. Jeśli zostawimy najsłabsze okazy-w następnym roku możemy znaleźć tylko rośliny zdrobniałe, chore, „zdegenerowane".