Przechowywać umiejętnie
Zioła aromatyczne (zawierające olejki lotne), przyprawowe itp. przechowujemy w szczelnie zamkniętych słojach (np. twistach). Wygodniej jest przechowywać zioła rozdrobnione, ale należy pamiętać, że wtedy ulatnia się z nich szybciej olejek lotny, czyli-tracą zapach. Lepiej więc rozdrabniać je bezpośrednio przed użyciem.
Większości ziół nie rozdrabniamy na proszek, ale lekko kruszymy je lub tniemy, bo do przyrządzania z nich wywarów, naparów itp. nie muszą być sproszkowane. Można je przechowywać w słojach, jeśli są naprawdę dobrze wysuszone. Ale na wszelki wypadek lepiej je przechowywać w papierowych torebkach lub lnianych woreczkach, aby mogły jeszcze dosychać. (I znowu - torebki powinny być szczelnie zamknięte!)
Zawsze - wszelkie opakowania - trzeba oznaczać nazwą ziela i datą zbioru. Bywa, że etykieta odlepia się od słoika. Lepiej więc włożyć ją do środka. Nieraz ziółka czy przyprawy poznaje się po zapachu, ale-szczególnie gdy są sproszkowane, lub bardzo rozdrobnione - nie trudno o pomyłkę. Toteż etykietka jest konieczna. A przeterminowane ziółka lecznicze, podobnie jak wszystkie lekarstwa-lepiej wyrzucić, niż używać.