A A A

Sztuka sadzenia

Zasada jest prosta: suszyć w cieniu i w miejscu przewiewnym! Jasne, że bardzo wiele zależy od tego, co suszymy. Do suszenia roślin nadają się strychy, szopy, puste stodoły itp. Najlepsze warunki suszenia są wtedy, gdy na dworze jest suchy upał, a pod dachem na strychu - gorąco i dobry przewiew. A przy tym-jest dobre powietrze: nie ma innych mocnych zapachów, które schnące zioła łatwo wchłaniają. A wtedy rumianek, zamiast pachnąć rumiankiem, będzie nam na przykład woniał kiszoną kapustą. Zioła, które utraciły własny zapach, są bezużyteczne. Trzeba też zadbać, aby tam, gdzie suszymy zioła, nie było-nawet skądinąd miłych - zwierząt, jak na przykład kozy, kury, gołębie lub przygodne ptaki, a także owadów, które potrafią tak zanieczyścić rośliny, że nie będą się nadawać do niczego.

Jeśli wypadnie nam suszyć zioła w okresie deszczowym i obawiamy się, że prędzej nam spleśnieją niż się wysuszą, wówczas możemy je suszyć w kuchni - na przykład w ciepłym piekarniku. Ale wtedy trzeba bardzo pilnować temperatury. Szczególną ostrożność trzeba zachować przy suszeniu ziół zawierających olejki eteryczne! Takich ziół po wysuszeniu nie kruszy się, nie proszkuje, by zachowały możliwie najwięcej olej­ków.