A A A

Używanie ziół

Na surowo można jadać świeże, posiekane liście ziół przyprawowych (np. melisy, estragonu, bazylii, lubczyku), dodając je do sałatek, zup, sosów i innych potraw; można świeżą gałązkę, na przykład mięty, dorzucić do koktajlu (np. „Mohito"). Można wyciskać ze świeżych roślin (np. z pokrzywy) sok i pić go, można świeżym sokiem się leczyć: sokiem jaskółczego ziela smarować kurzajki, lub sokiem z liścia babki goić ukąszenia owadów itd. itp.

Jednak najczęściej Jużywa się „ziółek" suszonych i to zarówno do celów kulinarnych jak i leczniczych, w postaci naparu, odwaru, wyciągu, syropu, nalewki, powidełek. Zioła mogą też służyć do okładów, kąpieli, maseczek upiększających, do płukań, jako lotiony, do mycia itp. Poświę­ćmy chwilę każdemu z tych sposobów użytkowania ziół.